Bezint eer ge begint, ook in de cloud

UCaaS: ontmoetingsplaats voor vakidioten

Het kantoor van UCaaS is een ontmoetingsplaats voor vakidioten.

 Eerder al lieten we zo’n vakidioot aan het woord: Laurence Tenbrink, netwerk- en Azure-specialist. Hij vertelde hoe hij de samenwerking met UCaaS ervaart. In deze blog gaat hij in op de voor- en nadelen Microsoft Azure en vertelt hij je hoe je het maximale uit dit cloudplatform haalt.

 

De eenvoud van Azure kan ook risico’s met zich meebrengen

Microsoft Azure is hét publieke cloudplatform van Microsoft. Het is een heel betrouwbare, flexibele en schaalbare omgeving om clouddiensten op te hosten. Het is heel eenvoudig om binnen die omgeving diensten op te tuigen, met een paar klikken heb je een server in de lucht en met nog een paar klikken zit je op internet. Dat is functioneel natuurlijk superhandig, maar dat brengt wel de nodige risico’s met zich mee.

Eerst denken, dan doen

Als je met Microsoft Azure aan de slag gaat, moet je eerst goed nadenken over waar je naartoe wil, wat je nodig hebt en welke veiligheidsmaatregelen daarbij horen. Vaak wordt dat over het hoofd gezien. Organisaties beginnen klein in Azure en beetje bij beetje groeit de omgeving steeds groter. Als je dan pas over je infrastructuur gaat nadenken, ben je eigenlijk te laat. Ik heb situaties gezien waar organisaties duizenden services in Microsoft Azure draaiden. Als je dat niet goed inricht, en één van de systemen raakt geïnfecteerd, kan dat enorme gevolgen hebben voor de andere systemen en daarmee voor je organisatie. Maar je moet ook vooraf goed nadenken over wie je toegang geeft tot wat, over de rechten voor beheerders, en hoe je daar op de juiste manier gelaagdheid in aanbrengt.

Op weg met ons blueprint

Om organisaties die met Azure aan te slag willen op weg te helpen, hebben Rogier en ik een blueprint ontworpen. Bij heel veel organisaties, zeker binnen het mkb-segment, spelen dezelfde zaken. Door een blueprint aan te bieden, kun je er zeker van zijn dat je cloudomgeving op een goede manier wordt ingericht en zorg je dat de basis staat als een huis. Daarna kun je gaan kijken wat een specifieke organisatie nog meer nodig heeft, en dat kun je boven op die blueprint bouwen. Zo heb je de voordelen van een solide basis, maar kun je toch heel flexibel zijn.

Proactief in plaats van reactief

Door met UCaaS te werken, weet je zeker dat je als bedrijf heel proactief bezig bent. Wij kunnen koppelingen creëren naar systemen van de klant, maar ook bijvoorbeeld naar de cloudomgeving van UCaaS. Vanuit die omgeving kunnen we alle systemen monitoren. Door proactief te zijn in plaats van reactief, kun je hacks voorkomen en vooraf knelpunten aan zien komen. Dat scheelt veel ellende achteraf.

NIEUWSGIERIG?

Overweeg je de overstap te maken naar de cloud, maar vind je het lastig alles te overzien? Als meest mensgerichte clouddienstverlener van Nederland nodigen we je graag uit om met ons een gesprek aan te gaan. Samen bepalen we of en hoe onze blueprint jou kan helpen en welke flexibiliteit je nodig hebt. Je bent één stap van de oplossing verwijderd. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek via mail of bel naar 0546-200021.