IT is Topsport

IT-gebruikers willen dat hun apparatuur altijd werkt, voor de volle 100 procent. Zo niet, dan krijg je al gauw scheve gezichten. Maar hoe maak je dat haalbaar? Eigenlijk moet je jezelf als IT-manager vergelijken met een topsporter. Daarvan rekent het publiek ook altijd op een topprestatie. Om dat waar te maken moet de sporter zorgen voor de juiste voorwaarden en omstandigheden om zich heen.

Kijk bijvoorbeeld naar kitesurfen, om maar eens een sport te noemen. De kracht van een goede kite-surfer is dat hij iedere golf op de juiste manier inschat en zorgt dat hij aan de goede kant van de wind zit. Om er een maximale sprong uit te halen, moet hij stevig materiaal hebben, de juiste kite-maat voor goede trekkracht, de ideale boardlengte voor maximale wendbaarheid. De materiaalkeuze van de surfer bepaalt dus voor een groot deel zijn succes. Dit geldt ook in de IT: de juiste tools en materialen kiezen is essentieel. Niet alleen de harde materiaaleisen, maar ook zachte factoren dragen in belangrijke mate bij aan topprestaties. Net als bij onze surfer.

Naast zijn techniek zijn er andere voorwaarden om de topsurfer optimaal te laten presteren. Zijn sponsoren verzorgen de middelen die hij nodig heeft om zijn sport uit te oefenen. Daarnaast heeft hij misschien wel meerdere trainers die zijn technieken analyseren en perfectioneren en hem adviseren. Deze samenwerking kan alleen slagen als de surfer volledig op deze middelen en mensen kan vertrouwen. De rust die dit de surfer biedt, zorgt ervoor dat hij op het juiste moment kan vlammen.

Voor een topprestatie moet ook een IT-manager blindelings op zijn leveranciers kunnen vertrouwen. De technologie ontwikkelt zich zo snel dat IT-afdelingen het nauwelijks kunnen bijbenen. Door applicaties in de cloud te plaatsen, hoeven bedrijven niet meer te investeren in kennis en hardware. Ze betalen volgens het ‘pay as you go’-model. Dit bespaart bedrijven vele tientallen euro’s per werkplek per jaar. Op de koop toe krijgen ze meer functionaliteit, een hogere beschikbaarheid en meer datacapaciteit. Natuurlijk slaagt dit alleen als de IT-manager voor 100 procent van de kennis en kunde van zijn leveranciers op aan kan en van hun middelen om de omgeving optimaal te laten presteren.