Val niet in het gat dat hybride werken heet

Val niet in het gat dat hybride werken heetThuiswerken zorgde voor een disruptie van de arbeidsmarkt, maar nu we langzaam overgaan naar hybride werken, dreigt er een nieuw gevaar. Met name Gen Z – de nieuwkomers op de arbeidsmarkt – lijkt in een gat te vallen. Ervoor zorgen dat Gen Z een gevoel van ‘purpose’ en welzijn voelt, is dan ook van niet te onderschatten belang.

Aardverschuiving

We zullen het niet licht vergeten. 12 maart 2020. De dag dat Bruno Bruins, toen nog minister voor Medische Zorg & Sport, de fameuze woorden sprak: ‘Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken’. Zelfs in organisaties waar thuiswerken al wel ingeburgerd was, zorgde dit voor een aardverschuiving in het werkende leven van mensen. Inmiddels is flexibel werken niet meer weg te denken en is het talentlandschap fundamenteel veranderd. Werken op afstand heeft nieuwe banen gecreëerd, mensen de kans gegeven meer tijd met het gezin door te brengen en maakt filerijden eigenlijk overbodig. Nu is het de uitdaging een werkplek te creëren waar iedereen blij van wordt, ook een generatie die we massaal over het hoofd dreigen te zien: Gen Z.

Gen Z worstelt

Maar liefst zestig procent van Gen Z – jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud – zegt te worstelen. Het zijn de nieuwkomers op de arbeidsmarkt, ze zijn vaak nog single en hebben niet de financiële middelen om thuis een goede werkplek te creëren. De impact van deze isolatie is voor hen groter dan voor welke generatie dan ook en ze hebben grote moeite gemotiveerd te blijven. Uit onderzoek blijkt dat deze generatie relatief meer moeite heeft werk en privé te combineren en dat ze zich – in vergelijking met oudere generaties – meer uitgeput voelen na een normale werkdag. Deze generatie blijkt ook de meeste moeite te hebben om zich betrokken of enthousiast te voelen over het werk, om iets te zeggen tijdens vergaderingen en om nieuwe ideeën op tafel te krijgen.

Veel van deze jongeren hebben net de arbeidsmarkt betreden. Voor veel van hen is goede inwerkperiode, een persoonlijke onboarding en de juiste training erbij ingeschoten. Hoewel het gevoel van isolement langzaam minder zal worden naarmate we de pandemie meer onder controle krijgen, zal continu werken op afstand ervoor zorgen dat het gevoel van inclusie een blijvende uitdaging is. Ervoor zorgen dat Gen Z een gevoel van ‘purpose’ en welzijn voelt, is dan ook van niet te onderschatten belang. Met slimme technologie kun je een groot deel van die generatiekloof dichten.

Nieuwsgierig?

De filosofie waarbij een medewerker moet werken binnen een ‘one size fits all’-model, is niet meer. De kracht zit hem in de details. Wil je weten hoe dat werkt? Download dan onze whitepaper! Daarin kijken we naar de verschillen binnen een organisatie en zoomen we in op hoe technologie je helpt deze diverse groep samen te brengen.

Nu al meer weten?

Wil je nu al weten hoe ook jij aan de slag kunt met tevreden medewerkers, de nieuwste software en de mobiliteit die bij deze tijd past? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek via mail of bel naar 0546-200021.