Veiligheid: het hete hangijzer van de Cloud
Sommige mensen krijgen meteen klamme handjes als je het woord Cloud-migratie laat vallen. Voordelen als volledige bereikbaarheid, overzicht over je bestanden, de beste veiligheid en flinke tijdwinst ten spijt.
“Als de hemel valt, breken alle bonenstaken,” wist grootvader vroeger al. We zeggen het nog af en toe als mensen iets absurds aandragen als argument om iets níet te doen. Bij overstappen naar de Cloud bijvoorbeeld. Bij een willekeurige klantenservice voor Cloud-diensten kun je de volgende gesprekken opvangen:
“Als al mijn gegevens online staan, kunnen hackers er toch ook bij?”
Niets aan de hand, hoor. Doordat de Cloud direct in verbinding staat met de provider, ben je verzekerd van de nieuwste beschermingsupdates.
Dit blog en deze houden hackers en hack-technieken nauwlettend in de gaten. Zij pluizen precies uit hoe hackers werken. Zo kun je je er ook tegen wapenen. Hoe? Volgens deze blogs door te zorgen dat je de nieuwste anti-malware hebt en blijft bijwerken. Klinkt als tijdrovend werk, maar er is een manier om het heel simpel aan te pakken: stap over naar de Cloud, dan doen wij het voor je. Als Microsoft-partner heeft UCAAS de beste beveiliging uit de eerste hand.
“Maar… als ik mijn gegevens op mijn lokale server opsla, kan er niemand met kwade wil van buitenaf bij. Da’s toch veel veiliger?”
Wie zorgt er bij jou voor de regelmatige beveiligingsupdates? Bij veel bedrijven doet helaas nog steeds die ene medewerker met een beetje verstand van computers ‘het er een beetje bij’. Die heeft er niet altijd voldoende tijd voor en bovendien misschien niet de vereiste diepgaande kennis. Via spam-e-mails en dergelijke weten hackers ondertussen toch je andere medewerkers te bereiken. Die mails zien er soms verraderlijk authentiek uit. Als je personeel er niet op getraind is om malware en phishing te herkennen en iets verkeerds aanklikt, kunnen hackers zo alsnog bij je server en al je gegevens. Mocht dat allemaal goed gaan, dan is er nog de kans dat je brand krijgt, en al je bestanden in vlammen opgaan.
“Als ik op een USB-stick back-up, is dat toch veel veiliger?”
Dat is aan jou, maar werk je die back-up regelmatig bij? Past je hele bedrijfsadministratie op een USB? En berg je die veilig op? Wij kunnen ons nog het nieuws herinneren dat defensie een aantal USB-sticks met staatsgeheimen was kwijtgeraakt. Het overkomt de besten! Zo veilig is een USB-stick nu dus ook weer niet.
Bank
Feit is dat geregistreerde Cloud-partners er alles aan doen om jouw bestanden zo goed mogelijk te beveiligen. Vergelijk je bestanden met je spaargeld. Dat bewaar je ook niet meer in een oude sok of onder je matras. Dat breng je naar de bank. Terwijl daar net zo goed iemand met een pistool kan binnenwandelen. Toch twijfel je er geen moment aan dat de bank de beste beveiliging voor je spaarcenten heeft.
Nu we het toch over de bank hebben… UCAAS’ servers staan bij Equinix in Enschede. In het voormalige gebouw van De Nederlandsche Bank. Veiliger en betrouwbaarder wordt het niet. Nog een bijkomend voordeel: door je programmatuur in de Cloud te zetten, houd je de kloksnelheid van je bedrijfscomputers optimaal, werkt je bedrijf voortdurend met de nieuwste softwareversies en hoef je dus niet bang te zijn voor incompatibele bestandsextensies. In de Cloud staan al je bestanden overzichtelijk op één plek en zijn je medewerkers nooit meer te veel tijd kwijt met zoeken. De gevreesde uitdrukking “Dat staat volgens mij nog ergens op een USB” is verleden tijd.
Extra veiligheid
Daarnaast biedt de Cloud een tweede vorm van veiligheid. Mocht er een computer crashen of brand uitbreken in je kantoorpand, komt je bedrijfsvoering niet in gevaar. Je koopt (of krijgt, als je goed verzekerd bent) een nieuw toestel en binnen no-time ben je weer up-and-running. Je bestanden staan namelijk onaangetast in onze Cloud. Inloggen en door.
Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen die je bij Cloud-migraties kunt stellen. Bel ons, dan geven we er graag antwoord op.